ALIVE TUEN MUN TIN SHUI WAI YUEN LONG Like us!
ALIVE FORUM Facebook Fanpage
ALIVE FORUM » 遊 ● 世界 » 世界十大聖誕靚景(下)

世界十大聖誕靚景(下)

世界十大聖誕靚景(下)


睇完之前5個,係咪未夠先?仲有以下5個~
西方o既聖誕氣氛真係堅濃厚,我都好想o係芬蘭過一個靚靚o既聖誕節^^


捷克- 布拉格

聖誕節來到充滿哥德式建築的布拉格,滿街都是特色聖誕禮品,來自捷克各個地方的人都齊集於此,市集的人群必定能令大家感受到聖誕是何等大事!


澳洲 - 悉尼

聖誕可以凍冰冰,也能熱辣辣!說的當然是去南半球過聖誕。澳洲悉尼每年聖誕都吸引不少遠道而來的遊客,你可以去 Bondi Beach 著住 Bikini 唱聖誕歌,又可以在濃厚的聖誕氛圍下欣賞悉尼港的燈飾,特別醉人。



加拿大 - 多倫多

雖然多倫多當地的華僑及華裔人口多達四十萬,但其實聖誕氣氛絕對不比其他地方輸蝕,在多倫多街頭閒逛,隨時可見幾層樓高的聖誕樹,棵棵都是真正的松樹或冷杉,氣氛自然更實在。


俄羅斯- 莫斯科

一講到莫斯科,自然會聯想到一座座充滿俄國特色的建築,圓球尖頭的屋頂對於遊客來說絕對是景點之一,有如洋蔥頭般的聖巴索大教堂就絕對是經典。如果碰巧下雪,一層層的積雪更會配襯著聖誕燈飾閃閃發亮,感覺就如步入聖誕卡之中!


瑞士 - 蘇黎世

瑞士除了市郊有大量白色雪國風景之外,其實城內也同樣精彩。每年聖誕節,瑞士都會有聖誕市集,而位於蒙特勒的聖誕聖誕市集更是必去之選!一班化身成天使的小朋友會於市集報佳音,大人也會在攤位售賣特色小食,非常熱鬧!


世界十大聖誕靚景(上)




相關主題







更多主題...
Views
4163
Share
29
dislike
Comment...
   

Login





當前時區 GMT+8, 現在時間是 2018-9-22 11:55 AM

Processed in 0.016435 second(s), 9 queries , Gzip enabled
 
清除 Cookies - 廣告查詢 - 聯絡我們 - alive.hk - 純文字版本